Kau dan aku, Siapa kita?







                                                               BAB 3

Waktu persekolahan tamat dengan gembiranya apabila Tengku Qarlish dapat membalas perbuatan Tengku Zarif dalam kelas tadi,sampai saja dirumah,Tengku Qarlis terus masuk ke dalam biliknya,lalu dia membuka laptopnya,huh!buka facebook la tuh,sememangnya Tengku Qarlish juka mempunyai account face atas Haninzuka .saja dia tidak meletakkan nama dia yang sebenar,dia lebih suka dengan nama yang diambil dari watak kartun itu.

Pintu bilik diketuk terjengul kepala Tengku Puteri Farhana"akak,akak nak tahu tak?hari ini kan kat sekolah ada sorang kawan adek an ajar cara nak hack fb  orang"kata Tengku Puteri Farhana sambil tersenyum ala ala mickey mouse,setelah mendengar kata kata adiknya itu,tersenyum Tengku Qarlish,Idea datang!"macam mana nak hack?"Tanya Tengku Qarlish."ok macam nie mula mula..bla bla bla..,ok siap!"selepas mempeljari ilmu dari "guru" yang tak bertauliah itu,Tengku Qarlish dapat membuka fb Tengku Zarif,.

Dia check mailbox,disitu terdapat satu unread message,apalagi dia bukak mesej tuh"Zarif,I rindu kat you,dah 2 minggu you pindah,hidop I terase kosong"apabila membaca mesej itu berbulu mata Tengku  Qarlish,Geli!apalagi dia memblas mesej itu "sooryy la..tapi I tak nak berhubung dengan u dah!i dah ade kekasih baru,terima kasih kerana sudi jadi SKANDAL saya"dengan ayat yang kejam itu,Tengku Qarlish menekan butang replay."Haha padan muka kau tulah berani cari pasal ngan aku lagi" getus Tengku Qarlish dalam hati.

Selepas beberapa minit bunyi mesej masuk kedengaran di fb,Tengku Qarlish membukanya,ayat di dalam mesej itu "sampai hati you zarif cakap macam tuh kat I,I taw dulu I memang tak ada rasa segan silu memohon,melutut kat u unyuk mintak u jadi buah hati I".Abis tuh kalau dah tau diri tuh tak ada rasa malu,apa pasal kau nak sedih?lagi satu aku pun sebenar nya bukan suka kat kau pun.aku hanya BERLAKON saja kerana aku pikir kau tuh anak kawan mak aku"butang replay ditekan.Selepas itu tiada lagi kiriman dari gadis itu,mungkin kecewa ataupun sudah menangis air mata darah.

Pada keesokan harinya,kecoh satu sekolah tentang Tengku Zarif sudah break dengan makwe nya,dalam diam Tengku Qarlish tersenyum.Didalam kelas juga tidak henti henti tentang berita yang baru tersebar itu,apabila Tengku Zarif masuk ke dalam kelas diikuti Adam dan Syahir,semua pelajar kelas 5 magika memmandang kearah nya dengan perasaan bercampur baur.

"Kau nak tau tak,aku pun ada makwe tapi tak de lah sampai sanggup "menduakan"dia,kata seorang pelajar lelaki,selepas itu semua pelajar mengiakannya, selepasm itu,adam dan syahrul pelik melihat nya,mereka keliru,"sampai sanggup hantar mesej kat fb dengan ayat yang tak berhati perut"tambah lagi satu suara sumbang,akhirnya adam membuat keputusan untuk membawa keluar iPad nya untuk mengetahui apa yang terjadi.Buka fb adam tak ada pun mesej macam itu,fb syahir pun sama,akhirnya mereka membuka fb Tengku Zarif.Buntang mata mereka melihat message itu.

Tengku Zarif pulang seperti orang yang ada penyakit teleng,tergeleng geleng dia membaca message itu!padanla pelajar kelas 5 magika menyindirnya dari masa dia masuk dalam kelas."apa ni Rif?betul ke? Asal kau buat dia macam tuh ?"bertubi tubi soalan yang diajukan oleh Adam."chop,chop,mana ada aku tulis message nie,aku baca pun tak,macam mane aku nak tulis?ujar Tengku Zarif."lagi pun,semalam mana ada aku buka fb aku,semalam line internet kat rumah aku tak ada"sambungya lagi.

Dia mengerutkan dahinya sampai ingin tercamtum bulu keningnya"dah dah, kau kerutkan dahi kau sampai nak tercamtum tuh pun tak ada gunanya,sekerang ni kita kena cari sapa yang bukak fb ko,sape yang tau password kau?tanya Syahir."buat masa ni yang taw password aku,makwe aku je la,sebab dia selalu on9"kata Tengku Zarif.

Tengku Qarlish,Asyikin dan Mia sudah penasaran tentang berita itu,namun dibiarkan saja,sebenarnya Mia ada menyimpan satu rahsia,kalau diceritakan kepada kawan kawan nya,pasti mereka akan gelak besar punya,namun ingin dia ceritakan saja,"lish,kin aku ada benda nak bagitau korang"sebenarnya an.aku ngan Ssshh tuh pakwe aku"kata Mia dengan gagap apabila menyebut nama pakwenya,"ape kau cakap?sshh ape uh?name kucing kau yang baru ke?"bertubi tubi soalan yang dilemparkan oleh Ekin."sebenarnya aku sambil memandang kea rah shahir,pada masa itu,shahrul juga memandang kearah Mia,Tengku Qarlish dan Asyikin yang melihat sketsa itu membuat muka terkejut,"what,kau jangan cakap kat aku yang kawan musuh no.1 aku tuh ada relation ngan kau"kata Tengku Qarlish.

Padan la..selama ini,jika Tengku Qarlish mengajak Mia ke kantin saja,dia akan menolak,katanya mahu ke perpustakaan,Syahir juga tidak selalu bersama Tengku Zarif,dan penah sekali Tengku Qarlish ternampak Syahir menuju ke perpustakaan pada masa yang sama dengan Mia ke perpustakaan,rupanya mereka sering berjumpa dalam diam.







SHINCAN SUKA ACTION KAMEN SUDAH BACA SILA KOMEN

2 comments:

Simple Itu Aku =) said...

singgah sini. gud luck yepp =)

Nur Aimi a.k.a Honey! said...

Thanks coz singgah! trimas!